Teu bransament cu gaz stop

Teu bransament electrofuziune cu gaz stop (TBGS)

ENGIE România a decis ca pentru branșamentele de gaze care se vor executa pentru rețelele proprii, să se utilizeze teuri de branșament prevăzute cu un dispozitiv de siguranță, care asigură închiderea instantanee a gazului în cazul ruperii accidentale a branșamentului. Acest dispozitiv trebuie să asigure închiderea completă a gazului, în momentul acționării, pentru a se evita producerea unor explozii, răniri de persoane, pierderi de gaz, etc.
Pentru aceasta, TONIVIAD SERV S.R.L. vă pune la dispoziție teurile de branșament prevăzute cu dispozitiv de siguranță, și care vor fi echipate cu sistemul de siguranță gaz stop direct din fabrică, de către producătorul fitingurilor din PE, Georg Fischer Piping Systems Elveția.

ATENTIE!

Dispozitivul de siguranța gaz stop introduce unele constrângeri de care trebuie să se țină seama în procesul de proiectare și/sau alegerea tipului de teu de branșament, cum ar fi:

a) Debitul de gaz prin teul de branșament echipat cu gaz stop este limitat la o anumita valoare, în funcție de presiunea minimă din rețea și diametrul branșamentului. Aceasta limitare este determinată de domeniul larg de presiune pentru care este proiectat dispozitivul gaz stop. În acest sens sunt disponibile două tipuri de teuri de branșament:

  • Teu de branșament prevăzut cu dispozitiv gaz stop având domeniul de presiune: 35mbar ÷ 5bar – culoare MOV;
  • Teu de branșament prevăzut cu dispozitiv gaz stop, având domeniul de presiune: 200mbar ÷ 5 bar – culoare ROSU;

 

Tip teu de branșamentDomeniul de presiune
Teuri de branșament cu gaz stop MOV (VIOLET)35mbar ÷ 5bar
Teuri de branșament cu gaz stop ROȘU200mbar ÷ 5bar

Pentru a facilita recunoașterea tipului de dispozitiv de siguranță cu care este echipat teul de branșament, acesta va conține o etichetă având culoarea MOV sau ROȘU, lipită în apropierea ieșirii de branșament (vezi figura de mai jos).

b) În funcție de diametrul conductei pe care se montează și a ieșirii de branșament, teurile de branșament echipate cu sistemul de siguranță sunt disponibile DOAR în următoarele variante:

Diametru conductă principalăDiametru branșamentTip gaz stop
4032MOV / ROȘU
5032MOV / ROȘU
633263MOV / ROȘU
753263MOV / ROȘU
903263MOV / ROȘU
1103263MOV / ROȘU
1253263MOV / ROȘU
1403263MOV / ROȘU
1603263MOV / ROȘU
1803263MOV / ROȘU
2003263MOV / ROȘU
2253263MOV / ROȘU
2503263MOV / ROȘU
28063MOV / ROȘU
3153263MOV / ROȘU
35563MOV / ROȘU
40063MOV / ROȘU

Montajul teurilor de branșament

Instalarea teurilor de branșament echipate cu sistemul de siguranță gaz stop, este identică cu aceea a teurilor de branșament standard, respectându-se instrucțiunile de instalare oferite de către producătorul Georg Fischer. În acest sens putem sublinia: este interzisă extragerea dispozitivului de siguranță gaz stop, montat pe ieșirea teului de branșament;

  • în ambalajul în care este livrat teul de branșament este disponibil și un colier din plastic de culoare galbenă, inscripționat cu ”TBGS” (Teu de Branșament cu Gaz Stop). Acest colier trebuie să fie  fixat de către executantul branșamentului, imediat lângă robinetul de branșament, pentru ca respectivul branșament să fie recunoscut ca fiind echipat cu dispozitiv de siguranță gaz stop.

Mai jos se prezintă schematic modul general de instalare a teului de branșament echipat cu sistemul de siguranță gaz stop.